När purjolök bakas länge får den en härlig sötma som passar perfekt till sälta, i det här fallet vitost. Om du inte har purjolök hemma så går det lika bra med ugnsbakad blomkål eller rotselleri.

Sotad purjolök, smulad vitost och örtig vinägrett med kapris och rapsolja

Recept av Malin Söderström

När purjolök bakas länge får den en härlig sötma som passar perfekt till sälta, i det här fallet vitost. Om du inte har purjolök hemma så går det lika bra med ugnsbakad blomkål eller rotselleri.

Gör så här

  • Sotad purjolök:

    • Ansa och gnid in purjolöken med oljan. Grilla eller tillaga purjolöken i ugn på 200° tills den är kolsvart och känns mjuk. Lägg i bleck och täck med lock, låt vila ca 30 min.
    • Skala bort det svarta på purjolökarna och dela dem på längden. Salta lätt.
  • Friterad kapris:

    • Låt kaprisen rinna av och torka ordentligt på papper. Pudra över majsstärkelse.
    • Värm oljan till 180°. Fritera kaprisen tills den är krispig. Låt rinna av på papper. Kaprisen blir krispigare när den svalnar.
  • Kaprisvinägrett:

    • Mixa samman alla ingredienser till vinägretten i en kannmixer. Justera ev konsistensen med vatten eller rapsolja.
  • Vid servering:

    • Vänd kaprisvinägretten med vitost och hasselnötter. Skeda vinägretten över purjolöken.
    • Servera med sallad och plockad persilja. Strö över friterad kapris och ringla över rapsolja.