Överraska med en ny, kreativ variant på den klassiska semlan. Ge cortadon en spritsad krans av söt, lättvispad mandel- och kardemummagrädde och lägg på ett vetedegslock. Vips, har du en kaffesemla i glaset.

Semmelcortado med semmelpralin

Recept av Kalle Bengtsson

Överraska med en ny, kreativ variant på den klassiska semlan. Ge cortadon en spritsad krans av söt, lättvispad mandel- och kardemummagrädde och lägg på ett vetedegslock. Vips, har du en kaffesemla i glaset.

Gör så här

  • Rostad mandel- och kardemummagrädde:

    • Koka upp grädde med mandelspån, socker och kardemummakärnor. Kyl ner och sila. Vispa grädden löst vid servering.
  • Semmelcortado:

    • Gör en dubbel espresso i ett glas. Toppa med lite varm lättmjölk och spritsa på en krans lättvispad mandel- och kardemummagrädde. Toppa med ett vetedegslock.
    • Servera med en semmelpralin.
  • Semmelpralin:

    • Temperera kakaofettet och stänk ett mönster i pralinformen. Temperera mjölkchokladen och gjut pralinskal.
  • Kardemummaganache:

    • Koka upp grädde, glykos, kardemummakärnor, vaniljstång och urskrapade frön. Låt dra ca 30 min.
    • Sila och koka upp grädden igen. Häll den heta grädden över den vita chokladen och mixa till en slät ganache. Låt svalna till under 35° och fyll pralinskalen till en tredjedel.
  • Chokladganache:

    • Koka upp grädde och glykos. Häll den heta grädden över chokladen och mixa till en slät ganache. Tillsätt mandelmassan och mixa slätt. Låt svalna till under 35°och fyll pralinskalen nästan ända upp. Lämna någon mm från kanten för att kunna locka (gjuta en botten).
    • Låt pralinformen stå i rumstemperatur till nästa dag så att fyllningen sätter sig.
  • Lockning:

    • Temperera mjölkchoklad och locka pralinerna. Vänd ut pralinerna ur formen.