En semla som förrätt eller tilltugg är ett annat sätt att ta ut svängarna. Den syrliga grädden blir perfekt sällskap till löjrommens sälta och degens sötma.

Semla med syrlig grädde

Recept av Mattias Ljungberg

En semla som förrätt eller tilltugg är ett annat sätt att ta ut svängarna. Den syrliga grädden blir perfekt sällskap till löjrommens sälta och degens sötma.

Gör så här

    • Blanda alla ingredienser till fördegen i en degblandare och låt jäsa ca 30 min.
    • Tillsätt vetedegens ingredienser i fördegen. Arbeta degen ca 8 min. Låt jäsa ca 30 min.
    • Ta upp degen och dela i bitar à 60 g, rulla dem till runda bullar och lägg på plåtar. Låt jäsa ca 30 min. Baka av i ugn på 200° 8–10 min, låt kallna.
  • Servering:

    • Vispa grädde och crème fraiche till fast konsistens. Dela bullarna och grilla dem med den skurna sidan nedåt i en grillpanna så att det bildas fina grillränder.
    • Spritsa den syrliga grädden med en liten krusig tyll på de undre halvorna. Klicka på önskad mängd löjrom på grädden. Lägg ev på några blad oxalis och ringla över tunt med honung. Lägg locken ovanpå eller vid sidan av semlorna.