Rotselleri är ett trevligt och smakrikt grönt alternativ till skinkan. Johan Backeus smidiga upplägg i skivor toppade med en god, mjuk smörcrème, syrad rödlök och krispiga quinoafrön gör det enkelt att servera till många.

Saltinbakad rotselleri med brynt smörcrème, syrad rödlök och rostad quinoa

Recept av Johan Backeus

Rotselleri är ett trevligt och smakrikt grönt alternativ till skinkan. Johan Backeus smidiga upplägg i skivor toppade med en god, mjuk smörcrème, syrad rödlök och krispiga quinoafrön gör det enkelt att servera till många.

Gör så här

    • Tvätta och putsa rotsellerin ordentligt. Blanda mjöl, grovt salt, vatten och äggvitor till en deg. Om degen är för lös tillsätt mer mjöl. Tryck fast degen runt om rotsellerin och tillaga i ugn på 200° ca 1 tim. Rotsellerin ska precis bli mjuk.
    • Bryn smöret. Mixa ägg och champagnevinäger och tillsätt smöret lite i taget under mixning till tjock konsistens. Smaka av med salt.
    • Skala och skiva rödlöken tunt på mandolin och lägg i en vacpåse med rödvinsvinägern. Vakuumpacka och låt dra fram till servering.
    • Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i quinoan. Skaka pannan medan quinoan poppar. Efter 15–20 sekunder är quinoan klar.
    • Plocka körveln och lägg i kallt vatten.
    • Vid servering: Ta bort saltdegen från rotsellerin och skär sellerin i portionsbitar. Lägg på tallrikar, spritsa på smörcrèmen och toppa med syrad rödlök, quinoa och körvel.