Saffransbröd

Gör så här

  • Saffranslag:

    • Värm vatten och socker till första bubblan. Blanda ner saffran och konjak och låt dra minst ett dygn men gärna några veckor.
  • Saffransdeg:

    • Blanda mjölk, jäst, socker, ägg, saffranslag och mjöl till en jämn deg med degkrok. Arbeta degen tills den har fin glutenstruktur.
    • Tillsätt smöret och arbeta degen på låg till medelfart tills den är glansig. Ha i saltet och arbeta degen ca 1 min till.
    • Rundriv degen och låt spänna av under plast ca 10 min. Dela i 4 och låt de bitar som vilar ligga kvar under plasten.
    • Kubba upp i bitar à 80 g. Rundriv och låt spänna av. Rulla ut varje bit ca 10 cm lång, spänn av. Rulla varje längd till ca 25 cm och forma till lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
    • Raska i 35° och ca 70% luftfuktighet ca 30 min eller till dubbel storlek. Garnera med russin.
    • Baka av på 190°, sänk genast till 170°, i 7–9 min beroende på ugnstyp.
    • Pensla bullarna med äggstrykning direkt efter gräddning.
  • Äggstrykning:

    • Blanda ihop ägg och mjölk.