Stilrena små bakelser som imponerar i montern och håller sig länge på en söt buffé. Bakverken kallas Choux au craquelin, fyllda petit-chouer med ett frasigt täcke. Dessa är fyllda med björnbärskompott. Lätta att göra, enkla att fylla och de bjuder på en imponerande smakexplosion.

Saffranspetit-chouer fylld med björnbärskompott och punschgrädde

Recept av Kalle Bengtsson

Stilrena små bakelser som imponerar i montern och håller sig länge på en söt buffé. Bakverken kallas Choux au craquelin, fyllda petit-chouer med ett frasigt täcke. Dessa är fyllda med björnbärskompott. Lätta att göra, enkla att fylla och de bjuder på en imponerande smakexplosion.

Gör så här

  • Branddeg:

    • Koka upp alla ingredienser utom mjöl och ägg. Tillsätt mjölet och rör på medelvärme tills det tjocknar. Kör degen i maskin med vinge och tillsätt äggen ett i taget. Spritsa toppar, ca 3 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper.
  • Sanddeg:

    • Blanda allt i maskin med vinge. Kavla ut degen ca 2 mm tunt mellan bakplåtspapper. Stansa ut rundlar lite större än de spritsade topparna och lägg ovanpå. Baka av petit-chouerna i ugn på 180° ca 30 min, låt svalna.
  • Björnbärskompott:

    • Koka allt utom björnbären i 3 min. Häll upp i bunke, plasta mot ytan och kyl så att gelén sätter sig. Mixa i blender till en kräm. Hacka björnbären och blanda med krämen, lägg i spritspåse med spetsig tyll. Fyll petit-chouerna med kompotten från sidan eller underifrån.
  • Punschgrädde:

    • Vispa grädde och punsch och smaka av med florsocker. Lägg i spritspåse med tyll.
  • Dekor:

    • Sikta björnbärspulver på petit-chouerna. Spritsa på lite punschgrädde. Lägg på vita chokladplattor och spritsa på mer grädde. Toppa med delade björnbär och chokladblad.