Hel rotselleri bakas långsamt mjuk med smör och timjan. Selleriköttet gröps ur och blandas med färsk libbsticka och läggs tillbaka i skalet. En kombination som passar fint ihop med smörigheten och syran i såsen.

Rotselleri – Fläder – Smör – Libbsticka

Recept av Thomas Sjögren

Hel rotselleri bakas långsamt mjuk med smör och timjan. Selleriköttet gröps ur och blandas med färsk libbsticka och läggs tillbaka i skalet. En kombination som passar fint ihop med smörigheten och syran i såsen.

Gör så här

    • Lägg rotsellerin med skalet kvar på var sitt dubbelvikt ark aluminiumfolie. Toppa med smör, timjan och salt. Linda ihop foliepaketen och baka i ugn på 150° tills rotsellerin är mjuk, ca 2 tim.
    • Ta ut och låt svalna i folien. Gröp ur och blanda rotsellerin med libbsticka och lägg tillbaka i skalen.
  • Flädersmörsås:

    • Svetta schalottenlöken med pepparkornen i lite av smöret i en kastrull. Häll på vinäger och låt sjuda ca 5 min, tillsätt saften och sila vätskan. Spara löken och plocka bort pepparkornen.
    • Häll vätskan i en kannmixer och mixa i resten av smöret, lite i taget. Smaka av med salt och ev lite mer vinäger. Vänd ner den sparade löken och servera såsen till rotsellerin.