Kombinationen av lättrökt, mjäll lax, rå kål och krispig sparris slungad i citronette ger vårkänslor. Den fylliga ostkrämen kan du förbereda långt innan servering.

Rökt lax med hyvlad fänkål, blomkål, sparris och ostkräm

Recept av Malin Söderström

Kombinationen av lättrökt, mjäll lax, rå kål och krispig sparris slungad i citronette ger vårkänslor. Den fylliga ostkrämen kan du förbereda långt innan servering.

Gör så här

    • Dela laxen på längden. Blanda ihop socker och salt och gnid in i laxen. Låt stå ca 1 tim.
    • Hyvla blomkål, fänkål, sparris och rädisor tunt på mandolin, lägg i isvatten. Plocka frisésalladen och lägg i isvatten.
    • Sätt ugnen på 60°. Hetta upp rökspån i en stekpanna. Lägg laxen på galler och sätt in i ugnen. Tänd eld på spånen och ställ in i botten på ugnen. Kväv elden med ett lock, lyft av locket och stäng ugnen. Låt laxen röka till en innertemperatur på 48°.
    • Koka upp crème fraiche. Ta kastrullen från värmen, vänd i den rivna osten och rör slät.
    • Slunga grönsakerna torra och blanda med citronetten.
    • Lägg upp grönsakerna med laxen och ringla över ostkrämen.