Den här semlan har inspirerats till att likna Red velvet cake, vilket är en klassisk röd chokladkaka med frosting från USA.

Red velvet-semla

Recept av Gustaf Mabrouk

Den här semlan har inspirerats till att likna Red velvet cake, vilket är en klassisk röd chokladkaka med frosting från USA.

Gör så här

  • Mandelfyllning:

    • Blötlägg sötmandeln i mjölken dagen innan. Sila av mandeln men spara blötläggningsmjölken och tillsätt 1/3 i fyllningen.
    • Koka upp socker och mjölk (från blötläggningen). Mixa den blötlagda mandeln, mjölkkoket och potatisstärkelse till en jämn massa. Vänd ner de rostade, salta mandlarna i mandelmassan. Lägg i spritspåse och låt ligga i kyl över natten.
  • Semmelbullar:

    • Blanda mjölk, jäst, socker, ägg, kakao, kardemumma, färgpasta och mjöl till en jämn deg med degkrok. Arbeta degen tills den har fin glutenstruktur. Tillsätt smöret och arbeta degen på låg till medelfart tills den är glansig. Ha i saltet och arbeta degen ca 1 min till.
    • Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
    • Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Raska bullarna på 70% luftfuktighet och 30° till dubbel storlek. Låt spröa.
    • Baka av på 160° i 9,5 min och sedan 140° i ca 2 min. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.
  • Gräddfrosting:

    • Vispa grädde, crème fraiche, färskost, socker och vaniljsocker till mellanhård konsistens.
  • Montering:

    • Skär av toppen på bullarna för att använda som lock. Spritsa mandelfyllning på semmelbullarna. Spritsa en krans av gräddfrostingen på fyllningen. Lägg på locken och pudra över florsocker.