Oemotståndliga, luftiga bollar fyllda med crème på lagrad hårdost. Bollarna är enkla att servera som aptitretare till glöggen, till minglet och på julbordet.

Profiteroles med ostcrème

Recept av Johan Backeus

Oemotståndliga, luftiga bollar fyllda med crème på lagrad hårdost. Bollarna är enkla att servera som aptitretare till glöggen, till minglet och på julbordet.

Gör så här

    • Koka upp vatten, salt och smör. Tillsätt mjölet och vispa hårt tills det tjocknar. Ta från värmen och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Lägg i spritspåse och låt svalna lite.
    • Spritsa små bollar på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 200° till fin färg, 7–10 min. De ska kännas lätta när de är klara.
  • Ostcrème:

    • Riv osten. Blanda crème fraiche, äggula och smör i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Ta från värmen, rör ner osten och låt den smälta ut helt. Smaka av med salt och låt svalna.
  • Vid servering:

    • Fyll bollarna med ostcrèmen vid servering.