En klassisk tortilla blir en tapasliknande rätt med goda tillbehör. Johan friterar potatisen mjuk och blandar med äggstanningen. Spara tid och stek tortillan på ena sidan i panna, lägg på bleck och stek klart andra sidan vid servering.

Potatistortilla med levainbröd, rostad paprika och vitlöksmajonnäs

Recept av Johan Backeus

En klassisk tortilla blir en tapasliknande rätt med goda tillbehör. Johan friterar potatisen mjuk och blandar med äggstanningen. Spara tid och stek tortillan på ena sidan i panna, lägg på bleck och stek klart andra sidan vid servering.

Gör så här

    • Tvätta och skiva potatisen på mandolin i 4 mm tunna skivor. Fritera skivorna mjuka i 130° varm olja. Låt rinna av.
    • Vispa ägg och grädde med lite salt och peppar. Krossa majsen grovt och rör ner hälften i omelettsmeten. Blanda med potatisskivorna och häll i en stekpanna. Tillaga på medellåg värme tills omeletten har satt sig. Vrid upp värmen lite och tillaga omeletten tills den är gyllene i färgen. Stjälp upp omeletten och låt glida tillbaka ner i pannan så att den andra sidan också steks gyllene. Strö över resterande rostad majs.
    • Mixa ägg och vinäger med en stavmixer. Tillsätt oljan försiktigt till en tjock majonnäs. Smaksätt med finriven vitlök och salt.
    • Rosta de hela paprikorna i ugnen på 200° tills de är lite svarta runt om. Lägg i en bunke, plasta och låt svalna. Skala bort det svarta och ta bort kärnhuset. Skär paprikorna i strimlor.
    • Vid servering: Grilla brödet och bryt i bitar. Skär omeletten i små tårtbitar och lägg upp med brödet. Spritsa på vitlöksmajonnäs och toppa med strimlad paprika samt skuren gräslök.