Piroger med höstsvamp, färskost och spenat

Recept av Hanna Normark

Gör så här

  • Fyllning:

    • Putsa och skiva svampen. Stek svamp och lök i smör på medelvärme 15–20 min. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
    • Mixa svampen med färskosten och smaka av igen.
  • Piroger:

    • Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt smöret i maskin med vinge. Häll i mjölken och arbeta ihop till en deg.
    • Kavla ut degen tunt, ca 2 mm på ett mjölat bord. Ta ut cirklar, ca 18 cm i diameter med hjälp av ett mått, t ex en rund skål. 
    • Pensla kanterna med uppvispad äggula innan du lägger svampröran i mitten. Lägg på ost och spenat. Vik ihop till en pirog. Tryck ihop degen runt fyllningen med hjälp av en gaffel eller fingrarna.
    • Pensla pirogerna med äggula och strö på timjan. Baka av i ugn på 180° i 15–20 min.