En underbar ostkräm med 24 mån Svecia fyller de luftiga petit-chouerna. De råa och syltade rödbetorna bryter av den fylliga ostkrämen och brynt smör smaksatt med soja och havtorn ger både syra och sälta till rätten.

Petit-chouer med ostkräm, syltade rödbetor samt brynt soja- och havtornssmör

Recept av Anders Isaksson

En underbar ostkräm med 24 mån Svecia fyller de luftiga petit-chouerna. De råa och syltade rödbetorna bryter av den fylliga ostkrämen och brynt smör smaksatt med soja och havtorn ger både syra och sälta till rätten.

Gör så här

  • Syltade rödbetor:

    • Skrubba rödbetorna under rinnande vatten. Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka. Skala och kyl ner.
    • Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg de kokta rödbetorna i lagen och låt stå i kyl över natten. Skiva rödbetorna tunt vid servering.
  • Pâte à choux (branddeg):

    • Blanda de torra ingredienserna. Värm smör, vatten och mjölk i en kastrull. Tillsätts de torra ingredienserna under kraftig omrörning när smöret smält och det kokar. Kör degen i maskin med vinge och tillsätt äggen ett i taget. Fyll en spritspåse med den färdiga smeten och spritsa petit-chouer på silikonmatta. Baka av i ugn på 170° ca 25 min. OBS! Det är viktigt att inte öppna ugnen under bakningen.
  • Ostkräm:

    • Riv osten och smält samman med grädden i en kastrull och häll upp i kannmixer. Mixa i äggen och tillsätt olja i en jämn stråle under mixning till en kräm. Smaka av med salt och vinäger. Lägg i spritspåse.
  • Brynt soja- och havtornssmör:

    • Blanda det brynta smöret med soja och havtorn smaka av med salt.
  • Till servering:

    • Låt råhyvlade rödbetor ligga i isvatten en stund. Skär av toppen på petit-chouerna och fyll med ostkrämen. Lägg på syltade och råhyvlade rödbetor. Skeda över brynt soja- och havtornssmör, toppa med krasse och riv över lite ost.