En klassisk linsrätt med spenat och vår egen hemgjorda färskost paneer. osten är en viktig proteinkälla i det Indiska köket.

Palak Paneer

En klassisk linsrätt med spenat och vår egen hemgjorda färskost paneer. osten är en viktig proteinkälla i det Indiska köket.

Gör så här

  • Paneerost:

    • Koka upp mjölk och yoghurt i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt genast salt och citronsaft. Rör sakta om så att mjölken delar sig. Låt stå 5 min. Rör försiktigt då och då.
    • Häll av ostmassan genom en silduk. Krama ur överflödet genom att vrida silduken. Spar vasslen till grytan eller brödbak.
    • Lägg ostmassan, i silduken, under press över natten.
    • Skär osten i skivor och stek i smör vid servering.
  • Palak:

    • Koka linserna 5-6 min.
    • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta på medelvärme ca 5 min. Tillsätt ingefära och garam masala och fräs ytterligare ca 1 min.
    • Tillsätt krossade tomater och späd med vatten alt. vasslen från paneerosten. Vänd ner kokta linser, kikärtor, spenat och grädde. Låt sjuda ca 10 min och smaka av med salt.
  • Till servering:

    Servera gärna med basmatiris. Fördela den stekta paneerosten över grytan innan servering.