Ostens nötiga sötma harmonierar fint med den sötsyrliga morotsvinägretten. En härlig kombo där morötterna bränns av för att ge purén en lätt rökt smak. Ett roligt och annorlunda tilltugg eller amuse.

Oststavar i surdegsbröd med rostad morot, morotsvinägrett och körvel

Recept av Roland Persson

Ostens nötiga sötma harmonierar fint med den sötsyrliga morotsvinägretten. En härlig kombo där morötterna bränns av för att ge purén en lätt rökt smak. Ett roligt och annorlunda tilltugg eller amuse.

Gör så här

  • Surdegsbröd:

    • Blanda alla ingredienser till degen i degblandare och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min.
    • Baka ut till små bröd. Lägg i små, smorda portionsformar i silikon. Jäs till dubbel storlek. Baka av i ugn på 175° till fin färg, 7–8 min.
  • Morotspure:

    • Bränn morötterna till purén med brännare runt om. Skär dem i mindre bitar och koka mjuka i buljong.
    • Häll av och mixa med oljan till en slät puré, smaka av med salt och peppar.
  • Morotsvinägrett:

    • Centrifugera 200 g (vid 10 port) morötter till vinägretten i råsaftcentrifug. Reducera morotssaften tills den börjar bli simmig. Tillsätt vinäger och olja.
    • Skär resterande morötter i brunoise och koka mjuka i saltat vatten. Vänd ner i morotsvinägretten, salta och peppra.
  • Vid servering:

    • Skär ett snitt i 10 bröd som på ett korvbröd. Skär osten i stavar à 30 g och lägg i bröden.
    • Toppa med en sträng morotspuré och morotsvinägrett. Garnera med körvel.