Ostar med fyllig nötliknande smak i fin harmoni med kryddmaränger, lagom söt pumpasalsa och aprikosrussinsallad med intensiv sötma och syra.

Ostbricka Präst, Brie de Meaux, Morbier

Recept av Roland Persson

Ostar med fyllig nötliknande smak i fin harmoni med kryddmaränger, lagom söt pumpasalsa och aprikosrussinsallad med intensiv sötma och syra.

Gör så här

  • Kryddmaränger:

    Vispa äggvitorna med 0,5 dl strösocker till ett fast skum. Tillsätt resterande socker och vispa till en hård maräng. Blanda florsocker, majsstärkelse och brödkryddor, vänd ner det i marängen. Spritsa på plåtar med bakplåtspapper till önskad form. Baka av  i ugn på 100° 45–60 min, tills marängerna är torra.
  • Aprikossallad:

    Skär aprikoserna i 2 cm bitar. Rosta pinjenötterna gyllenbruna. Blanda aprikoser, nötter, russin, honung och olja.
  • Pumpasallad:

    Dela, kärna ur och skala pumpan. Skär den mittersta delen av pumpan (där kärnhuset sitter) i bitar. Baka bitarna i ugn på 150° tills de är mjuka. Mixa dem till en puré med 0,5 dl olja. Skär resterande pumpa i bitar, ca 1 ½ cm stora, och stek i resterande olja tills allt är rostat och mjukt. Skär svampen i 1 cm bitar. Finhacka schalottenlökarna. Bryn svampen i smöret och tillsätt löken mot slutet. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  • Servera ostarna med maränger, aprikossallad och pumpasallad.