Krispiga potatisbakelser med olika sorters potatis, grön chili, vitlök och rikligt med lagrad Svecia är supergoda tillbehör. Riv gärna ner överbliven lagrad ost. Den syrade löken kan göras långt i förväg. Den blir bara godare då.

Örtiga lammracks med Svecia- och potatisbakelse, syrad lök och limeyoghurt

Recept av Johan Backeus

Krispiga potatisbakelser med olika sorters potatis, grön chili, vitlök och rikligt med lagrad Svecia är supergoda tillbehör. Riv gärna ner överbliven lagrad ost. Den syrade löken kan göras långt i förväg. Den blir bara godare då.

Gör så här

    • Salta och peppra racksen, vakuumpacka och baka i cirkulator på 56° ca 1 tim. Låt vila ca 15 min. Mixa örter och panko tills alla örter är finhackade. Panera racksen vid servering med örtpanko och stek gyllene i smör. Toppa med rivet limeskal och skär upp i portionsbitar.
    • Skiva båda potatissorterna i 2 mm tunna skivor. Smält smöret och blanda med potatisen. Finhacka chili och vitlök och blanda med potatis och riven ost. Tryck ner potatisen i portionsformar eller stansringar och baka i ugn på 160°, ca 25 min, tills potatisbakelserna är gyllene och lite krispiga runt om.
    • Smaka av yoghurten med limesaft och salt.
    • Skär schalottenlöken i 1 cm tjocka skivor och lägg i en kastrull med vinäger. Sjud upp och låt stå och dra fram till servering.
    • Koka upp saltat vatten och sjud först haricots verts och sedan ärter. Plocka salladen.
    • Vid servering: Blanda sallad, bönor och ärter. Lägg upp grönsakerna med lamm, potatisbakelse och limeyoghurt på tallrikar. Garnera med syrad lök och ärtskott. Skeda över smöret från det stekta lammet.