Den mest kända såsen i dagens Mexiko. Grunden är torkade chilifrukter med en komplex kryddblandning och mörk choklad. En mustig sås med en lång, lite bitter eftersmak från chokladen.

Mole poblano

Recept av Thomas Sjögren

Den mest kända såsen i dagens Mexiko. Grunden är torkade chilifrukter med en komplex kryddblandning och mörk choklad. En mustig sås med en lång, lite bitter eftersmak från chokladen.

Gör så här

    • Mixa alla kryddor till kryddblandningen fint.
    • Ta bort stjälk och kärnor från de torkade chilifrukterna, spara ev några kärnor för extra hetta.
    • Dela och rosta tomat och tomatillo i ugn på 220° tills de börjar svartna.
    • Rosta all chili i smör i en kastrull. Lägg i skivad silverlök, krossad vitlök, tomat och tomatillo. Häll i kryddblandningen, kärnor, frön, nötter och russin. Tillsätt buljong, 5 dl i taget. Låt sjuda ca 30 min och späd med mer buljong vartefter.
    • Bryt chokladen i bitar. Häll molen i en mixer och mixa i chokladen, späd med mer buljong om det behövs. Smaka av med salt. Låt gärna molen vila över natten för att smakerna ska mogna.