En klassisk pepparkaka i ny design blir julens blickfång på gottebordet. Med chokladband, vackert spritsad lingonkräm och smetanafrosting liknar den mer en tårta. Rapsolja ger en luftigare och lättare kaka.

Mjuk pepparkaka med lingonkräm och smetanafrosting

Recept av Kalle Bengtsson

En klassisk pepparkaka i ny design blir julens blickfång på gottebordet. Med chokladband, vackert spritsad lingonkräm och smetanafrosting liknar den mer en tårta. Rapsolja ger en luftigare och lättare kaka.

Gör så här

  • Mjuk pepparkaka:

    • Vispa ägg och socker luftigt. Rör ner olja. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Rör sist i lingonen.
    • Fyll två tårtringar, ca 14 cm i diameter, till 2/3 och baka av i ugn på 160° ca 40 min. Låt svalna.
  • Lingonkräm:

    • Koka puré, socker och agar agar i 3 min. Häll upp i bunke, plasta mot ytan och kyl så att gelén sätter sig. Mixa i blender till en kräm och lägg i spritspåse.
  • Smetanafrosting:

    • Vispa smetana och florsocker till fast konsistens och lägg i spritspåse.
    • Klä de mjuka pepparkakorna med chokladband. Spritsa på toppar av smetanafrosting och lingonkräm.
  • Dekor:

    • Dekorera med chokladplattor och lakritsört.