Svartroten får en mildare och sötare smak när den kokas i mjölk istället för vatten. Bestäm själv om du vill garnera fisken med rom. Välj i så fall den sort som passar din plånbok bäst.

Mjölkpocherad svartrot med gös och pepparrotssås

Recept av Viktor Westerlind

Svartroten får en mildare och sötare smak när den kokas i mjölk istället för vatten. Bestäm själv om du vill garnera fisken med rom. Välj i så fall den sort som passar din plånbok bäst.

Gör så här

    • Gör rimlagen. Koka upp vatten och havssalt. Låt svalna.
    • Stycka fisken i portionsbitar och rimma den i lagen i 4 min.
    • Ta upp och spola av överflödig lag. Torka torr på papper. Lägg i smörat bleck. Ånga gösen på 65°C ånga tills den har 52-54° i innertemperatur. 3. Skala svartroten. Skär i 15 cm långa stänger och lägg i bleck.
    • Koka upp mjölk med en nypa salt och peppar. Slå den varma mjölken över svartroten.
    • Plasta och baka svartroten i 90° ånga i cirka 10–15 min eller tills den är mjuk. Låt svalna i mjölken.
    • Koka upp vin, fond, pepparkorn, lök och grädde tills hälften återstår.
    • Sila bort lök och pepparkorn. Tillsätt pepparrot och smör. Smaka av med salt.
    • Mixa skummig innan servering.
    • Plocka upp svartroten och värm den.
    • Lägg fisken på svartroten, toppa med rom.
    • Servera med sås och kokt potatis.