Eleganta bakelser med stjärnglans. Brownien och blodapelsingelén med julkrydda av chaite trycks ner i bavaroisen. Frys in, glasera och tina minst 1,5 timme innan servering.

Mjölkchokladbavaroise med blodapelsingelé och pekannötsbrownie

Recept av Kalle Bengtsson

Eleganta bakelser med stjärnglans. Brownien och blodapelsingelén med julkrydda av chaite trycks ner i bavaroisen. Frys in, glasera och tina minst 1,5 timme innan servering.

Gör så här

  • Sablé:

    • Blanda allt till en deg i maskin med vinge. Kavla ut 3 mm tunt mellan bakplåtspapper. Frys ev degen en stund och stansa ut rundlar lite större än bavaroiseformarna. Baka av i ugn på 160° ca 15 min.
  • Blodapelsingelé:

    • Blanda socker och pektin. Koka upp puré och te, sila av. Tillsätt sockerblandningen och koka upp igen. Ta från värmen och rör ner citronsyran upplöst i lite vatten.
    • Häll ut 1 cm tunt i en form och kyl. Skär bitar som passar formen som bavaroisen gjuts i.
  • Pekannötsbrownie:

    • Smält smör och choklad tillsammans. Blanda rårörsocker, florsocker och ägg. Tillsätt chokladsmöret, mjöl, nötter och salt.
    • Stryk ut 1 cm tunt i en form med bakplåtspapper och baka av i ugn på 200° ca 5 min. Kyl och skär bitar som passar formen som bavaroisen gjuts i.
  • Mjölkchokladbavaroise:

    • Värm mjölk, äggula och socker till 84° under omrörning. Häll blandningen över chokladen och tillsätt urkramade gelatinblad, mixa slätt. Låt svalna till 35° och vänd ner lättvispad grädde.
    • Fyll i silikonformar och tryck i en blodapelsingelé och en pekannötsbrownie, frys.
  • Mjölkchokladglaze:

    • Koka upp mjölk, grädde, glykos och socker. Slå blandningen över chokladen och tillsätt urkramade gelatinblad, mixa slätt.
    • Glasera de frysta bavaroiserna när glazen är 30°.
  • Montering

    • Lägg bavaroisen på sabléplattorna och lägg på chokladplattor. Fyll chokladplattorna med blodapelsin, pekannötter och atsinakrasse.