Det här är ett härligt komplement till den klassiska Janssons frestelse. Med rotfrukterna i får vi en mustig sötma. Laxfrestelsen är också ett utmärkt sätt att ta till vara på alla laxsnuttar från julbordet. Kallrökt eller gravad lax går också utmärkt att använda.

Laxfrestelse

Recept av Fredrik Eriksson

Det här är ett härligt komplement till den klassiska Janssons frestelse. Med rotfrukterna i får vi en mustig sötma. Laxfrestelsen är också ett utmärkt sätt att ta till vara på alla laxsnuttar från julbordet. Kallrökt eller gravad lax går också utmärkt att använda.

Gör så här

    • Skala och strimla potatis och rotfrukter fint. Skiva löken tunt.
    • Varva potatis, rotfrukter och lök med laxskivor i en ugnssäker form, salta och peppra mellan lagren.
    • Vispa upp grädde och senap och häll över frestelsen, strö över ströbrödet.
    • Grädda i ugn i 200° ca 45 minuter. Täck frestelsen med folie om den får för mycket färg.