Den milda savoykålen briljerar på tre olika sätt i den här rustika rätten. Det örtiga lammet är toppat med chorizokrisp, ostsmör och yoghurt uppsmakad med chorizoolja.

Lamm - savoykål - chorizo - ost

Recept av Jimmi Eriksson

Den milda savoykålen briljerar på tre olika sätt i den här rustika rätten. Det örtiga lammet är toppat med chorizokrisp, ostsmör och yoghurt uppsmakad med chorizoolja.

Gör så här

    • Vispa smöret fluffigt och blanda ner smulad ost, smaka av med salt. Frys ostsmöret och riv över rätten vid servering.
    • Plocka och skölj de mörkgröna  savoykålsbladen. Torka, dela och fritera dem krispiga i 140° varm olja. Låt rinna av på papper och salta.
    • Plocka de ljusgröna bladen på savoykålen och strimla tunt. Smaka av med olivolja, vinäger och salt. Klyfta kålhjärtana.
    • Dela potatisen och vänd runt med olivolja och salt. Baka i ugn på 175°.
    • Bryn lammsteken i matolja. Tillsätt smör, rosmarin, timjan och krossad vitlök, ös lammet med smöret. Lägg köttet på plåt med kålhjärtana och häll på fettet från stekningen. Baka i ugn på 120° till en innertemperatur på 56°. Vänd kålen då och då. Låt potatisen steka med lammet en stund så den tar god smak av skyn.
    • Skiva steken tunt, salta och ös med skyn från ugnsbakningen.
    • Ta bort fjälstret från chorizokorven och hacka ner köttet. Stek det med matoljan, sila av och spara oljan. Rosta panko i en stekpanna med lite matolja. Tillsätt det stekta chorizoköttet och stek allt krispigt, smaka av med salt.
    • Blanda chorizooljan med yoghurt, smaka av med salt och citronskal. Fyll en spritspåse med yoghurten.