Vegetarisk rätt med olika konsistenser. Blomkålen serveras som bakad, mixad till kräm och knaprigt picklad. Alla komponenter förbereds i god tid och läggs enkelt ihop vid servering.

Kryddig blomkål med ostsmör

Recept av Andreas Hedlund

Vegetarisk rätt med olika konsistenser. Blomkålen serveras som bakad, mixad till kräm och knaprigt picklad. Alla komponenter förbereds i god tid och läggs enkelt ihop vid servering.

Gör så här

  • Citronpicklade grönsaker:

    • Blanda citronsaft, ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig.
    • Skär gurkan i oregelbundna bitar. Lägg alla grönsaker i lagen och låt stå kallt till nästa dag.
  • Ostsmör:

    • Blanda smör, färskost, ost och lite salt i maskin med vinge. Forma till rullar i smörpapper och frys.
  • Kryddig blomkål:

    • Lägg blomkålsklyftorna i bleck, pensla med smör och salta. Baka i ugn på 150° till 95° innertemperatur.
    • Blanda ihop kryddorna till kryddblandningen och strö över blomkålsklyftorna. Låt svalna.
  • Rostad blomkålskräm:

    • Pensla nedskuren blomkål med smör och baka i ugn på 150° tills blomkålen är välrostad och har en innertemperatur på 95°.
    • Skär potatisen i mindre bitar och koka med den rostade blomkålen i grädden. Salta och fyll på med vatten om det inte täcker. Koka allt riktigt mjukt, sila av och mixa crèmen helt slät.
    • Smaksätt med citronskal och salt.
  • Kikärtsdipp:

    • Mixa kikärtor, tahini, citronsaft och vitlök slätt.
    • Rör i yoghurt och persilja, smaka av med salt. Justera konsistensen med vatten om det behövs.
  • Servering:

    • Värm på den kryddiga blomkålen i ugn på 160° i 5–8 min.
    • Klicka rostad blomkålscrème på tallrikarna och lägg på den varma blomkålen.
    • Sila av de picklade grönsakerna, blanda med lite olja och salt och lägg på tallrikarna.
    • Servera med en klick kikärtsdipp och toppa med blandade, plockade skott och örter. Riv över ostsmöret.