Krämig vegetarisk rätt med goda smaker och låg råvarukostnad. Perfekt för bleckmatlagning till många gäster. Lätt att förbereda dagen innan.

Krämig nakenhavre med bakad palsternacka

Recept av Andreas Hedlund

Krämig vegetarisk rätt med goda smaker och låg råvarukostnad. Perfekt för bleckmatlagning till många gäster. Lätt att förbereda dagen innan.

Gör så här

    • Koka nakenhavren i rikligt med saltat vatten i 30–40 min, den ska ha lite kärna kvar. Koka upp grädde och vatten, red av till en lite simmig konsistens med majsstärkelse. Rör i osten och smaka av med salt.
    • Värm nakenhavren i ugn på ånga. Värm såsen och blanda ner havren. Späd med buljong till risottoliknande konsistens.
    • Skär av ändarna på palsternackorna. Skala ca 10 sekunder i skalare. Skär ner i mindre oregelbundna bitar. Blanda med smöret i bleck, salta och rör om. Baka i ugn på 150° ca 20 min, till minst 95° innertemperatur.
    • Skär ner grönkålen i ca 5x5 cm bitar. Lägg i bleck, blanda med rapsolja och rosta i ugn på 180° ca 10 min. Salta.
    • Skär av roten på brysselkålen och plocka av blad för blad. Lägg i kallt vatten.
    • Vid servering: Vänd ner gräslök i den krämiga nakenhavren och lägg upp i djupa tallrikar. Blanda brysselkålsblad med spenat, bakad palsternacka, olivolja och flingsalt. Toppa med krispig grönkål.