Ett glänsande bakverk. Karamellsemlan har det mesta – karamellgrädde, söt kolafyllning och lagom beska från det karamelliserade sockret.

Karamellsemla

Recept av Mattias Ljungberg

Ett glänsande bakverk. Karamellsemlan har det mesta – karamellgrädde, söt kolafyllning och lagom beska från det karamelliserade sockret.

Gör så här

    • Blanda alla ingredienser till fördegen i en degblandare och låt jäsa ca 30 min.
    • Tillsätt vetedegens ingredienser i fördegen. Arbeta degen ca 8 min. Låt jäsa ca 30 min.
    • Ta upp degen och dela i bitar à 60 g, rundriv och lägg på plåtar. Låt jäsa ca 30 min. Baka av i ugn på 200° 8–10 min, låt kallna.
  • Karamellgrädde:

    • Karamellisera sockret till karamellgrädden tills det är mörkbrunt. Rör sparsamt och försiktigt så att inte sockret kristalliserar sig, men så att alla ev klumpar försvinner.
    • Tillsätt 1/4 av grädden och koka upp. Se till att sockret smälter ut i grädden. Rör ner resten av grädden i karamellen. Låt kallna helt i kyl.
  • Kolafyllning:

    • Koka ihop grädde, socker, sirap och glykos till 111°. Ta från värmen och rör ner smöret. Låt kallna.
  • Montering:

    • Skär av ett lock på varje bulle. Smält lite socker och doppa ovansidan av locken i karamellen. Låt karamellen stelna.
    • Vispa karamellgrädden. Spritsa kolafyllningen och karamellgrädden på semlorna. Lägg karamellocken på semlorna.