Luftiga suffléer med knastrigt socker och härlig syra från svenska lingon. En fin smakkombination till chokladsåsen och glassen - sött och lite kryddigt på samma gång. Suffléerna kan förberedas och gräddas direkt från frysen.

Karamelliserad lingonsufflé med chokladsås och honungs- och rosmaringlass

Recept av Peter Skogström

Luftiga suffléer med knastrigt socker och härlig syra från svenska lingon. En fin smakkombination till chokladsåsen och glassen - sött och lite kryddigt på samma gång. Suffléerna kan förberedas och gräddas direkt från frysen.

Gör så här

    • Pensla smör och strö socker i portionsformar, ställ i kyl eller frys under tiden som sufflésmeten förbereds.
    • Smält socker i en panna till en gyllenbrun karamell, lägg ner lingonen och koka ihop till en grov kompott. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner i kompotten. Koka upp så att krämen blir tjock, håll den varm.
    • Vispa äggvitorna med socker och citronsaft till en fast maräng. Vänd ner 1/3 av marängen i den varma krämen, vispa den slät. Vänd sedan ner krämen i resterande maräng. Fördela smeten i formarna. Frys suffléerna ca 3 tim. Håller ca 3 dagar i frys.
    • Koka upp grädden och mjölk med honung, rosmarin och apelsinskal. Vispa äggulorna och socker lätt för hand. Slå den varma gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning till 82° till smeten tjocknat. Sila ner glassmeten i en bunke och kyl snabbt. Kör i glassmaskin.
    • Koka upp grädde, vatten, vaniljstång och märg. Häll smeten över chokladen och vispa till en slät sås. Servera såsen varm.
  • Vid servering:

    Baka av suffléerna direkt från frysen i ugn, 190° ca 15 min. Strö över lingonpulver och servera med glassen toppad med rosmarinolja samt varm chokladsås à part.