Små, fina, frasiga bollar fyllda med Janssons blir perfekt drinktilltugg eller välkomnande snacks vid bordet när gästerna kommer. Enkla att ta direkt från frysen och fritera allt eftersom.

Janssons fritters med ättiksmajonnäs

Recept av Anders Isaksson

Små, fina, frasiga bollar fyllda med Janssons blir perfekt drinktilltugg eller välkomnande snacks vid bordet när gästerna kommer. Enkla att ta direkt från frysen och fritera allt eftersom.

Gör så här

  • Janssons fritters:

    • Skär ner ansjovisen (spara spadet till ättiksmajonnäsen) och löken i fina tärningar. Sautera löken på låg värme med hälften av smöret tills den är mjuk.
    • Smält resten av smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa i grädden. Värm under omrörning tills såsen tjocknat. Ta från värmen och rör i osten, kyl ner.
    • Blanda den rivna potatisen, anjovistärningarna och den sauterade löken med ostsåsen.
    • Lägg mjöl till panering, vispat ägg och ströbröd i tre olika bunkar.
    • Forma bollar av smeten och panera i mjöl, ägg och ströbröd. Om bollarna ska förberedas kan de frysas efter panering.
    • Värma oljan till 180° och fritera bollarna (direkt från frysen om de är förberedda) tills de är gyllene i färgen. Låt rinna av på papper och salta.
  • Ättiksmajonnäs:

    • Häll ägg, ättika och 1 msk ansjovisspad (vid 10 port) i en kannmixer. Tillsätt oljan i en jämn stråle under mixning till en tjock majonnäs. Servera majonnäsen till Janssons fritters.