Bakad spetskål är fantastiskt gott och mycket uppskattat av lunchgästerna. Ge kålen liten extra sötma med honung och servera med en smakrik ostcrème. Krispiga bönor och rostade mandlar ger rätten crunch.

Honungsbakad spetskål

Recept av Thomas Sjögren

Bakad spetskål är fantastiskt gott och mycket uppskattat av lunchgästerna. Ge kålen liten extra sötma med honung och servera med en smakrik ostcrème. Krispiga bönor och rostade mandlar ger rätten crunch.

Gör så här

    • Dela spetskålen i klyftor på längden och lägg i vacpåse. Värm smör, honung och salt under omrörning. Häll på kålen i påsen och vakuumpacka.
    • Baka i ugn på 90° ånga till en innertemperatur på 85°, ca 30 min. Låt svalna i påsen.
    • Vid servering: Sila av vätskan från spetskålen. Lägg den med i bleck och rosta i ugn på 200° tills spetskålen är fint rostad.
  • Ostcrème:

    • Vispa äggen i en kastrull på svag värme till en lös äggröra. Häll äggröran i en kannmixer.
    • Tillsätt ost och crème fraiche och mixa till en slät ostcrème. Smaka av med salt.
  • Bönor:

    • Blanchera bönorna i saltat vatten. Smält smöret i en panna, vänd ner bönor och schalottenlök och värm. Smaka av med salt.
  • Rostad mandel:

    • Lägg mandeln på en plåt, blanda med olja och salta. Rosta mandeln i ugn på 180° ca 10 min. Låt svalna.
  • Till servering:

    • Servera med ugnsbakad potatis och strö över gräslök.