Årets smak hetta passar inte bara i mat, utan även fint i bakverk. I den här tårtan har Disa adderat chili i en kräm med passionsfrukt vilken gör sig perfekt tillsammans med kokosbotten,  färskostbavaroise och mangokompott. Får du inte tag på lemon drop chili? Välj  en annan gul chilisort.

Het tårta på mango, passion och lemon drops

Recept av Disa Molin

Årets smak hetta passar inte bara i mat, utan även fint i bakverk. I den här tårtan har Disa adderat chili i en kräm med passionsfrukt vilken gör sig perfekt tillsammans med kokosbotten, färskostbavaroise och mangokompott. Får du inte tag på lemon drop chili? Välj en annan gul chilisort.

Gör så här

  • Kokosbotten:

    • Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt kokos, limeskal, majsstärkelse och smält smör. Klä 2 ringar, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper och stryk ut smeten.
    • Baka av i ugn på 160° ca 20 min. Låt kallna.
  • Mangokompott:

    • Koka upp mango, puré och socker. Blanda vatten med maizena och red av kompotten. Tillsätt gelatinet.
    • Fördela på bottnarna i tårtringarna och frys.
  • Chilikräm:

    • Mixa puré med chili (hela chilin med kärnor).
    • Koka upp puré och socker i en kastrull. Temperera äggulan genom att vispa samman med hälften av uppkoket. Häll tillbaka ner i kastrullen och värm allt under kraftig vispning till 84°. Sila, låt svalna till 35°.
    • Montera ner smöret och gjut i 2 runda interiörformar, 18 cm i diameter, frys. Ta ur formarna och lägg på mangokompotten i tårtringarna. Frys.
  • Rostad kokos:

    • Rosta kokos i ugn på 170° ca 7 min.
    • Smält kakaosmöret och vänd ner i kokoschipsen.
  • Mango-chantilly:

    • Koka upp grädde, puré och socker. Tillsätt gelatinet och kyl över natten.
    • Vispa upp och gjut i 2 exteriörringar, 18 cm i diameter. Frys.
    • Spritsa mango-chantilly på chilikrämen i tårtringarna, strö över rostad kokos (se ovan) och frys.
  • Färskostbavaroise med passionsfrukt:

    • Koka upp puré och socker i en kastrull. Temperera äggulan genom att vispa samman med hälften av uppkoket. Häll tillbaka ner i kastrullen och värm allt under kraftig vispning till 84°. Tillsätt gelatinet och sedan färskosten.
    • Vänd ner den lättvispade grädden. Gjut i 2 tårtringar, 22 cm i diameter, och lägg i interiörerna med bottnarna överst. Frys.
  • Passionsfruktsglaze:

    • Koka upp puré, glykos och socker till 110°. Tillsätt gelatinet. Mixa ihop med vit choklad och grädde.
    • Sila och glasera de frysta tårtorna när glazen är 34°. Låt tina ca 1 tim i rumstemperatur innan garnering.
  • Garnering:

    • Dekorera tårtorna med mangoringarna, chokladplattorna och torkad chili.