Den vackra desserten består av yoghurt som smaksatts med hasselnötter och vit choklad och serveras med ett fluffigt änglamos av grädde och lingonsorbet. En dessert som passar bra på vintern och vid juletid.

Hasselnötsyoghurt, änglamos och syltade enbär

Recept av Magnus Johansson

Den vackra desserten består av yoghurt som smaksatts med hasselnötter och vit choklad och serveras med ett fluffigt änglamos av grädde och lingonsorbet. En dessert som passar bra på vintern och vid juletid.

Gör så här

  • Hasselnötsyoghurt:

    • Rosta hasselnötterna i en stekpanna och tillsätt mjölken. Mixa och låt stå ett par timmar i rumstemperatur.
    • Värm hasselnötsmjölken strax under kokpunkten, sila. Smält chokladen i hasselnötsmjölken under omrörning. Tillsätt gelatinbladet och sist grädden så att allt kyls ner till 44–46°.
    • Häll lite av smeten i en skål och rör ner yoghurten. Häll sedan ner yoghurtblandningen i resten av smeten och rör om.
    • Häll upp hasselnötsyoghurten i formar eller ringar. Plasta eller täck med ett lock. Låt stå i ugn på 40° i minst 6 tim. Ta ut och kyl. Hasselnötsyoghurten används som en grund att lägga resten av ingredienserna till desserten på.
  • Änglamos:

    • Koka upp vatten, socker och glykos. Smält ner gelatinbladen i lagen. Tillsätt citronsaft och lingonpuré.
    • Kör i glassmaskin till fast och krämig konsistens. Vänd lingonsorbeten med grädden.
  • Montering:

    • Skeda upp kulor av änglamoset och lägg på  hasselnötsyoghurten. Dekorera desserten med rivna hasselnötter, syltade lingon, syltade enbär  och sockerband.