En lite lyxigare fredagslunch. Jag binder såsen med xantana, ett modernt förtjockningsmedel. Det är resursslöseri att låta såsen flyta ut över tallriken. Gästerna ska få upp den goda såsen.

Grillad lättrimmad lax med dill- och citrongräddfil, potatiskroketter och pressgurka

Recept av Gustaf Trägårdh

En lite lyxigare fredagslunch. Jag binder såsen med xantana, ett modernt förtjockningsmedel. Det är resursslöseri att låta såsen flyta ut över tallriken. Gästerna ska få upp den goda såsen.

Gör så här

    • Gnid in fisken i salt och socker, låt ligga över natten. Skär i portionsbitar à 140 g. Grilla eller stek laxen. Tänk på att sockret gör så att laxen lättare tar färg vid stekningen.
    • Mixa ingredienserna till dill- och citrongräddfilen.
    • Koka potatisen mjuk och passera. Blanda med ägg och ost, smaka av med salt och peppar. Forma till 2 cm tjocka cylindrar. Skär dem i 5 cm långa bitar, kyl. Vänd potatiscylindrarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Fritera i olja, 180º ca 2 min vid servering.
    • Blanda ättika och socker i en kastrull, ljumma så att sockret löser sig, tillsätt kallt vatten. Lägg i gurkan och låt stå kallt, gärna över natten.
    • Servera den grillade laxen med dill- och citrongräddfil, friterade potatiskroketter och pressgurka.