Servera denna gelato med digestivesmulor eller en glasstrut samt en kompott på jordgubbar, passionsfrukt och tellicherrypeppar. Om du använder en stark chili, plocka bort den från syltningen och mixa separat. Därefter kan du smaksätta gelaton till den hetta du vill ha.

Gelato på färskost med syltade jordgubbar och chili

Servera denna gelato med digestivesmulor eller en glasstrut samt en kompott på jordgubbar, passionsfrukt och tellicherrypeppar. Om du använder en stark chili, plocka bort den från syltningen och mixa separat. Därefter kan du smaksätta gelaton till den hetta du vill ha.

Gör så här

  • Gelato:

    • Blanda det syltade (med sin lag) med basen och färskosten. Mixa väl.
    • Passera och kör i gelatomaskin. (Används en stark chili kan man plocka bort chilin från det syltade och mixa den separat, och sedan smaksätta efter hand.)
  • Syltade jordgubbar med chili:

    • Blanda vinäger och socker i en kastrull. Koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda ett par minuter.
    • Tillsätt jordgubbar, chili (hela), ingefära, citronskal och citronfiléer. Låt sjuda ytterligare ca 3 min.
    • Sila av lagen ner i en kastrull och koka ca 5 min. Fyll en steril glasburk nästan ända upp med jordgubbar, chilin mm från silen. Fyll upp glasburken med lagen och låt svalna ca ett dygn. Förvara burken svalt i minst 1 vecka.
  • Kallblandad bas:

    • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölken och grädden lite i taget under vispning till en fin, slät bas.
    • Låt mogna i kyl (4°) i minst 4 tim (helst i 12 tim).
  • Till glassdisken:

    • Strö över smulade digestivekex och garnera med jordgubbar och chili.
  • Kompott på jordgubbar och tellicherrypeppar:

    • Rensa och dela jordgubbarna om de är färska. Lägg jordgubbarna i en kastrull med socker och peppar. Koka på svag värme ca 5 min.
    • Tillsätt fruktköttet från passionsfrukterna och citronskal. Koka ytterligare ca 5 min.
  • Till servering, dessert:

    • Servera glassen på tallrik med en glasstrut, färska jordgubbar, jordgubbskompott, några pepparkorn, en halv passionsfrukt och ev syltad chili.