Friterad camembert har de flesta testat men få vet att det är precis lika läckert att fritera blåmögelost. Med de bakade fikonen och ett glas portvin bjuder du gästerna på en komplex kombination.

Friterad ost med ugnsbakade fikon

Recept av Roland Persson

Friterad camembert har de flesta testat men få vet att det är precis lika läckert att fritera blåmögelost. Med de bakade fikonen och ett glas portvin bjuder du gästerna på en komplex kombination.

Gör så här

    • Finhacka löken. Skär de torkade fikonen i 0,5 cm stora bitar. Fräs lök och fikon mjuka i hälften av smöret. Blanda i honung och vinäger och låt koka ihop några minuter.
    • Skär ett kryss i de färska fikonen. Öppna upp och ställ dem på bleck eller i en ugnsfast form. Häll över fikonsås och toppa med resten av smöret. Baka i ugn 175°, ca 7 minuter.
    • Skär osten i bitar. Panera osten i vetemjöl, ägg, mandelmjöl och panko. Fritera i olja tills de är gyllenbruna.
    • Servera de varma fikonen till osten.