Den ljusa färgen och den mjälla kycklingen kombinerat med friskt vitt vin och gräddig sås med hög syra. Det händer något med denna klassiker till gryta när man byter ut det röda vinet mot vitt. Det känns lättare och piggare.

Coq au vin blanc med steklök och morot

Recept av Andreas Hedlund

Den ljusa färgen och den mjälla kycklingen kombinerat med friskt vitt vin och gräddig sås med hög syra. Det händer något med denna klassiker till gryta när man byter ut det röda vinet mot vitt. Det känns lättare och piggare.

Gör så här

    • Salta kycklingen. Lägg i en gryta med hela, skalade morötter och tillsätt vatten så det täcker. Koka ca 25 min tills kycklingen är mör.
    • Sila av buljongen ner i en kastrull och reducera till god smak, skumma av fettet. Kyl ner kycklingen och skär ner morötterna i ca 2x2 cm.
    • Koka upp buljongen med vinet, låt koka ca 10 min. Tillsätt grädden och koka ca 5 min.  Red av med majsstärkelse till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
    • Dela ev lökarna och stek i smör tills de är klara och har fin färg.
    • Värm kyckling, morot och lök i ugn på 90° ånga, sila av ev spad. Häll över såsen och garnera med timjan. Servera med ugnsrostad potatis.