Den franska desserten clafoutis görs med körsbär, men äpplen går lika bra. Kardemumma och brynt smör ger äppelkakan en kryddig, nötig ton. Vaniljcrèmen får en smak av solvarmt hö.

Clafoutis på äpplen och kardemumma med rostad hö- och vaniljcrème

Recept av Viktor Westerlind

Den franska desserten clafoutis görs med körsbär, men äpplen går lika bra. Kardemumma och brynt smör ger äppelkakan en kryddig, nötig ton. Vaniljcrèmen får en smak av solvarmt hö.

Gör så här

    • Blanda de torra ingredienserna. Rör äggvitan lätt med en visp och vänd ner med det brynta smöret i de torra ingredienserna. Vänd ihop smeten och låt svälla i kyl ca 1 tim. Bred ut smeten i smorda formar (eller med bakplåtspapper), ca 20 cm i diameter.
    • Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar. Tryck ner dem i smeten. Klicka äppelmoset runt om på kakan. Baka kakan på 150° ca 30 min, eller tills den inte längre är kladdig i mitten.
    • Rosta höet i ugn, 200° ca 20 min, eller tills det börjar dofta. Koka upp vaniljstång och märg med mjölk och hö. Låt dra ca 10 min, sila. Vispa äggula, socker och majsstärkelse lätt. Häll mjölken över äggvispet under vispning. Häll smeten i en kastrull och koka upp under vispning. låt det sjuda ca 3 min. Vispa ner smöret och låt svalna.
  • Vid servering:

    Vispa upp vaniljcrèmen innan servering. Servera till clafoutis.