Den 6 november stupade Gustav II Adolf i slaget om Lützen. En bakelse brukar säljas till minne av hans dödsdag. Det här är en variant av Gustav Adolfsbakelse med choklad och citron.

Citronbakelse med citronchokladmousse

Recept av Frida Leijon

Den 6 november stupade Gustav II Adolf i slaget om Lützen. En bakelse brukar säljas till minne av hans dödsdag. Det här är en variant av Gustav Adolfsbakelse med choklad och citron.

Gör så här

  • Citronchokladmousse:

    • Vispa puré och äggula till ett lätt skum.
    • Koka upp socker och vatten till 121°. Häll sockerlagen i äggskummet under vispning. Smält gelatinet och blanda i.
    • Blanda den smälta chokladen med äggvispet. Vänd ner grädden.
  • Citronkaka:

    • Vispa ägg, socker, citronsaft och rivet skal fluffigt.
    • Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det smälta smöret.
    • Stryk ut smeten på en plåt med silpat. Baka av i ugn på 170° ca 13 min.
  • Citrontryffel:

    • Koka upp grädde och puré. Häll blandningen över chokladen. Blanda i gelatinet och mixa tryffeln slät, låt kallna helt i kyl. Vispa upp tryffeln försiktigt och lägg i en spritspåse med tyll.
  • Citroncurd:

    • Värm puré, äggula och socker under omrörning till 82°. Sila krämen och rör ner smör och gelatin. Mixa curden slät och häll i en form så att curden blir ca 0,5 cm hög. Låt stelna. Skär i små kuber.
  • Montering:

    • Stansa ut två bottnar från citronkakan så att de passar i en rektangulär form, ca 40x10 cm. Lägg en botten i formen.
    • Stryk mousse i ett tunt lager på botten. Lägg på den andra botten och fyll upp formen med mousse, Låt stelna i frys.
    • Fyll även små quenelleformar med mousse och frys. Plocka ut de frysta quenellerna och lägg på kakan. Spritsa på citrontryffel, låt stelna i frys.
    • Dela kakan till bakelser ca 3 cm breda bitar. Toppa med citroncurd i kuber och chokladplattor.