Budapestbakelsen i ett nytt utförande. Klassisk botten men fylld med chokladbavaroise och dekorerad med färska blåbär.

Chokladbudapestbakelse

Recept av Jan Danielsson

Budapestbakelsen i ett nytt utförande. Klassisk botten men fylld med chokladbavaroise och dekorerad med färska blåbär.

Gör så här

  • Hasselnötsanslag:

    • Karamellisera hasselnötterna med 700 g socker, mixa. Blanda med potatismjölet.
    • Vispa äggvitan på mellanväxel med resterande socker till ett fast skum. Blanda ner nötblandningen.
    • Spritsa upp på 10 plåtar, 60x40 cm med bakplåtspapper. Baka av i 190° ca 15 min.
  • Chokladbavaroise:

    • Mät upp mjölk och 1120 g grädde i en kastrull. Tillsätt urskrapade frön och vaniljstänger och låt få ett uppkok.
    • Blanda farinsocker med äggula och rör ner i mjölkblandningen, värm till 84° under omrörning eller till ett rosprov. Sila av och mixa ner över chokladen till en slät smet. Plasta och låt svalna.
    • Vispa resterande grädde till en krämig konsistens. Smält gelatinet och blanda ner i chokladsmeten, vänd ner grädden.
  • Montering:

    • Dela bottnarna i 4 delar. Fördela bavaroisen på bottnarna och lägg i lager. Frys.
    • Skär upp i 4x9 cm. Pudra bakelserna med florsocker, dekorera med chokladdekor och blåbär.