Fyra olika texturer av choklad bildar ett vackert, smakrikt mönster i den här underbara desserten. Stjärnanis och lönnsirap ger chokladen en spännande smakbrytning.

Choklad - brynt smör - stjärnanis - lönnsirap

Recept av Marie Skogström

Fyra olika texturer av choklad bildar ett vackert, smakrikt mönster i den här underbara desserten. Stjärnanis och lönnsirap ger chokladen en spännande smakbrytning.

Gör så här

  • Browniebotten:

    • Bryn smöret och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker. Blanda smält choklad, äggsmet och brynt smör samt vänd ner siktat mjöl och salt.
    • Häll upp i valfri smord form och baka av i 180° ca 20 min tills kakan precis har satt sig. Låt kallna i formen innan chokladkrämen hälls på.
  • Chokladkräm:

    • Koka upp mjölk och grädde med stjärnanis. Vispa ihop socker och äggula.
    • Vispa ner äggvispet i den varma gräddmjölken och sjud under omrörning till 85°. Tillsätt gelatinbladen och sila krämen ner över chokladen. Mixa eller vispa till en slät kräm.
    • Låt svalna något innan choklad-krämen slås över brownien i formen. Ställ in i frysen så att den sätter sig.
  • Chokladmousse:

    • Blanda socker och vatten i en kastrull, koka till 121°. Vispa under tiden ägg och äggula luftig.
    • Slå den heta sockerlagen över äggvispet. Smält geltinbladen och vispa ner i äggvispet, vispa kallt.
    • Vispa upp grädde och smetana tillsammans lite lätt. Vänd ihop äggvispet med smält choklad. Vänd sedan ner i gräddblandningen.
    • Häll moussen ovanpå choklad-krämen och ställ in i frysen.
  • Chokladglaze med lönnsirap:

    • Värm mjölk och lönnsirap till 80°. Tillsätt gelatinbladen. Slå mjölken över chokladen och rör eller mixa slät.
    • Svalna och bred över moussen när glazen är 30–35°. Ställ i kyl tills glazen har stelnat.
  • Till dekor:

    Hallon, kopparpulver, flingsalt, choklad- spiral, stjärnanis och atsinakrasse.
  • Montering:

    • Skär i bitar och dekorera med hallon, kopparpulver, flingsalt, chokladspiral, stjärnanis och atsinakrasse.