Bönchili med toner av kaffe som serveras tillsammans med kronärtskocka som når nya höjder med rökt chilimarinad. Serveras med skummande len cheddarsås.

”Chili” på bönor, pasilla de oaxaca, kaffe, cheddarost och kronärtskocka

Recept av Viktor Westerlind

Bönchili med toner av kaffe som serveras tillsammans med kronärtskocka som når nya höjder med rökt chilimarinad. Serveras med skummande len cheddarsås.

Gör så här

    • Lägg de blötlagda bönorna i en form, täck med kallt vatten och blanda i bakpulvret. Ånga i ugn på 100° ca 1 tim eller tills bönorna är helt mjuka. Rör inte i bönorna, då går de sönder. Kyl ner hela formen.
    • Sota paprikorna runt om med en brännare. Skrapa av det brända skalet, kärna ur och skär paprikorna i tärningar. Rosta chilin (även de till kronärtskockan) i het panna. Lägg sedan i blöt i varmt vatten några minuter innan de delas.
    • Fräs lök och vitlök i smör tills det mjuknat. Tillsätt chili, tomatjuice, öl och timjan. Sjud i ca 1 tim på svag värme, såsen ska reduceras till hälften. Plocka bort timjan och chili. Tillsätt kaffe och soja och smaka av med salt och vinäger. Lägg i paprikan och de tillagade bönorna och låt sjuda i några minuter. (Chilin kan med fördel göras dagen innan.)
  • Kronärtskocka:

    • Skala och trimma kronärtskockorna. Koka ihop resterande ingredienserna ca 10 min och smaka av med salt. Koka skockorna hela i lagen i 5–10 min. Ta upp skockorna och lägg i en bunke. Låt lagen svalna lite innan den hälls över skockorna. Låt skockorna dra i lagen så länge som möjligt. Halvera dem vid servering.
  • Ostsås:

    • Koka ihop lag och grädde tills hälften återstår, ta från värmen och mixa ner osten. Smaka av med salt. Låt inte såsen koka efter att osten är tillsatt. Mixa såsen skummig med en stavmixer vid servering
  • Servering:

    • Lägg upp chilin i djupa tallrikar, toppa med kronärtskockorna och skeda över den skummiga ostsåsen. Toppa med timjanblad och ringla över olivolja