En underbar smårätt med mustiga smaker som vilar på en krämig mandelröra. En makalös kombination ihop med rökt gräddfil och frasiga Bloody Mary-crumbs.

Bönor i tomat med mandelmojo och rökt gräddfil

Recept av Marie Skogström

En underbar smårätt med mustiga smaker som vilar på en krämig mandelröra. En makalös kombination ihop med rökt gräddfil och frasiga Bloody Mary-crumbs.

Gör så här

    • Fräs lök, vitlök och soltorkade tomater i smör. Tilsätt vin och krossade tomater och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar och ev lite socker. Tillsätt bönorna.
  • Mandelmojo:

    • Mixa samman mandlar och kryddor. Tillsätt olja, citronsaft och lite vatten och mixa till en grov röra. Smaka av med salt och peppar.
  • Rökt gräddfil:

    • Lägg gräddfilen i en aluminiumskål och salta lätt. Rök 2–3 min i en aburök. Låt röken svalna innan du öppnar röklådan.
    • Smaka av av med salt en gång till när gräddfilen har svalnat.
  • Bloody Mary-crumbs:

    • Smält smöret och tillsätt tomatpurén.
    • Mixa brödet till stora smulor. Vänd ner smulorna i tomatsmöret. Smaka av med tabasco, svartpeppar och chilipeppar.
    • Baka av i ugn på 160° ca 15 min tills smulorna torkat. Smaka av med sellerisalt.
  • Vid servering:

    • Bottna en tallrik med mandelmojo. Vänd ner koriander i bönorna och lägg upp på mandelmojon. Toppa med en klick rökt gräddfil och strö över Bloody Mary-crumbs.