Blåbär och mynta är ett utmärkt smakpar. Rulltårta i miniformat med kompott på svenska blåbär toppad med vaniljgrädde och myntacrème. Rulla bottnarna i grönt 
myntasocker. Servera som bakelse eller tapas.

Blåbärsrulltårta med vaniljgrädde och mynta

Recept av Anders Oscarsson

Blåbär och mynta är ett utmärkt smakpar. Rulltårta i miniformat med kompott på svenska blåbär toppad med vaniljgrädde och myntacrème. Rulla bottnarna i grönt myntasocker. Servera som bakelse eller tapas.

Gör så här

  • Jaconde, 4 bottnar:

    • Vispa ägg och TPT fluffigt. Vispa äggvita och socker till en maräng.
    • Vänd ner TPT­blandningen i marängen och tillsätt sedan mjölet. Vänd försiktigt ner det smälta smöret.
    • Baka av i ugn på 220° ca 6 min. Låt svalna.
  • Blåbärskompott:

    • Koka upp puré, vatten, socker, blåbär, vaniljstång och frön. Koka till 102°. Tillsätt vinsyra, citronsaft och gelatin. Plasta mot ytan och kyl ner.
    • Bred ut över bottnarna och rulla ihop tight från långsidan. Rulla in hårt i papper och frys.
  • Myntasocker:

    • Mixa socker och mynta tills allt är finfördelat.
  • Krämig vaniljgrädde:

    • Koka upp grädde, socker, vaniljstång och frön. Tillsätt gelatin och sila. Plasta mot ytan och låt stå i kyl till nästa dag.
    • Vispa vaniljgrädden fluffig vid montering.
  • Myntacrème:

    • Koka upp puré och socker. Blanda majsstärkelse och citronsaft och vispa ner i purén. Låt det få ett  uppkok.
    • Tillsätt mynta och mixa slät. Häll upp i spritspåse och lägg i kyl.
  • Dekor:

    • Rulla rulltårtorna i myntasocker och skär i portionsbitar. Låt tina och spritsa på vaniljgrädde och mynta crème. Dekorera med chokladspiraler, blåbär och mynta.