Populär kaka, som gästerna uppskattar, med mandel och blåbär som toppas med en lätt syrlig frosting på schmand. Citronskalet i frostingen är en klassisk smakkompis till just mandel och blåbär.

Blåbärskaka med frosting

Recept av Classe Landing

Populär kaka, som gästerna uppskattar, med mandel och blåbär som toppas med en lätt syrlig frosting på schmand. Citronskalet i frostingen är en klassisk smakkompis till just mandel och blåbär.

Gör så här

  • Blåbärskaka:

    • Blanda socker och ägg i maskin med vinge.
    • Tillsätt mandelmassa och smält smör. Blanda ner mjölet i smeten.
    • Fördela smeten i silikonformar, ca 8 cm i diameter. Ca 85 g smet per kaka.
  • Fyllning:

    • Blanda blåbär med lite potatismjöl och socker. Fördela blåbären på smeten i formarna.
    • Baka av i ugn på 180° utan fläkt ca 15 min. Innertemperaturen ska vara 90–95°. Låt svalna i formarna.
  • Frosting:

    • Vispa smöret krämigt, ca 15 min i maskin med vinge.
    • Tillsätt florsocker och vaniljsocker lite i taget tills allt är inarbetat och homogent.
    • Tillsätt schmand, en sked i taget, och kör till en slät frosting. Smaka ev av med citronskal.
    • Lägg frostingen i spritsarpåse och låt sätta sig i kyl innan den spritsas på kakorna.