En av barndomens kvardröjande smaker är nyponsoppa med mandelbiskvier och  vaniljglass. Här gömmer sig syltade nypon i äggformade snöbollar av gräddmousse  på en mandelbotten. Nostalgi har aldrig smakat så bra.

Barndomsminnen

En av barndomens kvardröjande smaker är nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass. Här gömmer sig syltade nypon i äggformade snöbollar av gräddmousse på en mandelbotten. Nostalgi har aldrig smakat så bra.

Gör så här

  • Nyponkröm:

    • Koka upp nyponpuré, citronsaft och socker med agar agar. Koka ett par minuter och låt kallna.  Mixa till krämig konsistens.
  • Mandelsmulor med nypon:

    • Hacka samman alla ingredienser till en deg.
    • Sprid ut på plåt med bakplåtspapper. Baka av  i ugn på 170° ca 10 min.
  • Gräddmousse:

    • Blanda grädde, mjölk och hel vaniljstång, låt stå  i kyl över natten. Koka upp och låt dra en stund så att vaniljsmaken kommer fram.
    • Rör ihop socker och äggula. Rör ner äggblandningen i gräddmjölken. Värm till 85° under konstant omrörning.
    • Tillsätt gelatinbladen och sila. Låt krämen svalna till 35°. Blanda grädden med krämen.
  • Montering:

    • Spritsa upp gräddmoussen i silikonformar. Göm nyponkrämen och några syltade nypon i mitten av gräddmoussen. Täck med mandelsmulorna som en botten och ställ i frys.
    • Ta ur frysen och spreja med vit chokladspray och dekorera med vita kanderade nyponrosor, lite nyponskal från syltade nypon och sockerkulor.