Vegetarisk rätt med många smakrika komponenter är uppskattat av gästerna. Perfekt bakad silverlök med smak av barbeque serveras med svarta bönor med spiskummin, syrlig tomatsalsa och frasiga sötpotatis strips. Det hela knyts ihop med en krämig, het cottage cheese.

Bakad silverlök med svarta bönor

Recept av Andreas Hedlund

Vegetarisk rätt med många smakrika komponenter är uppskattat av gästerna. Perfekt bakad silverlök med smak av barbeque serveras med svarta bönor med spiskummin, syrlig tomatsalsa och frasiga sötpotatis strips. Det hela knyts ihop med en krämig, het cottage cheese.

Gör så här

  • Bakad silverlök:

    • Blötlägg silverlökarna i vatten ca 15 min. Lägg i bleck, täck med aluminiumfolie och baka i ugn på 150° till 95° innertemperatur.
    • Låt svalna, dela på mitten och skala.
  • Cottage cheese med chili:

    • Mixa 1/3 av cottage cheese slätt. Blanda med resterande cottage cheese och srirachasås. Saka av med salt.
  • Svarta bönor med spiskummin:

    • Stek lök och vitlök i smör tills allt har mjuknat. Tillsätt spiskummin, bönor och buljong. Låt buljongen koka in och smaka av med salt.
  • Tomatsalsa:

    • Lägg de tärnade tomaterna i hålbleck. Salta och låt stå i kyl ca 1 tim att rinna av. (Spar vätskan och använd som smaksättning i andra rätter.)
    • Blanda i gurka, selleri, limeskal, saft och olivolja, smaka av med salt.
  • Servering:

    • Tillaga sötpotatis strips enligt anvisning.
    • Värm två lökhalvor per person, pensla med smör och strö över lite BBQ-krydda.
    • Vänd ner koriandern i tomatsalsan och servera till silverlökarna tillsammans med cottage cheese, svarta bönor och sötpotatis strips. Strö ost över stripsen.