Butternutpumpa i olika texturer serveras i denna vegetariska rätt. Bakad i bit, mixad till crème och som lätt krispiga tärningar i vinägretten. Allt toppas med friterad quinoa och frasig persilja.

Bakad butternutpumpa med pumpacrème, ljummen äppelvinägrett och krispig quinoablandning

Recept av Thomas Sjögren

Butternutpumpa i olika texturer serveras i denna vegetariska rätt. Bakad i bit, mixad till crème och som lätt krispiga tärningar i vinägretten. Allt toppas med friterad quinoa och frasig persilja.

Gör så här

    • Skala pumpan och skär toppdelarna av pumporna i 10 portionsbitar à 150 g. Skär ner kantbitar och puts i lika stora delar. Pensla all pumpa med smör och baka både portions-, kant- och putsbitar i ugn på 180°, tills portionsbitarna har en innertemperatur på 93°.
    • Mixa kantbitarna och putset med crème fraiche och smaka av pumpacrèmen med citronsaft och salt.
    • Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Torka i ugn på 140° tills quinoan är torr. Fritera hastigt i 160° varm olja till krispig konsistens. Låt rinna av på papper.
    • Fritera persiljan i 160° varm olja, låt rinna av och salta. Rosta pumpakärnorna i ugn på 140° och mixa grovt. Torka citronskalet i ugn på 140°. Blanda quinoa, persilja, pumpakärnor och citronskal, smaka av med flingsalt.
    • Koka upp vinäger och äppeljuice och slå det över den tärnade pumpan. Låt stå och svalna. Bryn smöret.
    • Vid servering: Blanda brynt smör, schalottenlök, äpple och persilja i den ljumma vinägretten med pumpan och smaka av med salt. Lägg upp äppelvinägretten på de bakade pumpabitarna och toppa med den krispiga quinoablandningen. Servera med pumpacrèmen.