Trevlig och enkel avslutning. Kompotten kan smaksättas på olika sätt för variation och för särskilda tillfällen som sommartillställning eller till jul.

Äpple, vaniljkräm och chokladbollsfras

Recept av Marie Skogström

Trevlig och enkel avslutning. Kompotten kan smaksättas på olika sätt för variation och för särskilda tillfällen som sommartillställning eller till jul.

Gör så här

  • Chokladbollsfras:

    • Blanda alla ingredienser till en smulig deg.
    • Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Baka krispigt i ugn på 160° i 15–20 min.
  • Vaniljkräm:

    • Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och stång. Ta från värmen och låt dra ca 10 min. Ta upp vaniljstången.
    • Rör ihop socker, äggulor, ägg och majsstärkelse. Slå den varma gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt under vispning till en kräm.
    • Sila, plasta mot ytan och kyl.
  • Äpplen:

    • Lägg äpplena i bleck. Koka upp socker, vatten, citronskal, citronsaft och vaniljpulver.
    • Häll sockerlagen över äpplena och baka under lock i ugn på 150° tills de precis är mjuka.
  • Vid servering:

    • Lägg upp äpplen i små skålar, spritsa eller klicka på vaniljkrämen och toppa med chokladbollsfraset.