Äppelsäsongens högtid finns med en spröd äppeltartelett. Inuti det fina skalet ligger en smörkola, en syrlig, krispig äppelsallad med ton av vanilj och spritsad äppelkräm som toppas av glänsande bladguld.

Äppeltartelett

Recept av Frida Leijon

Äppelsäsongens högtid finns med en spröd äppeltartelett. Inuti det fina skalet ligger en smörkola, en syrlig, krispig äppelsallad med ton av vanilj och spritsad äppelkräm som toppas av glänsande bladguld.

Gör så här

  • Mördeg:

    • Blanda alla ingredienserna så att degen precis går ihop i en maskin med vinge. Plasta in degen och låt vila i kyl innan den kavlas ut.
  • Smörkola:

    • Koka upp grädde, socker och sirap till 116°. Rör ner smöret. Mixa kolan slät.
  • Äppelsallad:

    • Tärna äpplena och blanda med citronsaft, socker och vaniljfrön. Låt dra i kyl ca 1 tim.
  • Äppelkräm:

    • Mixa alla ingredienser slätt och lägg i en spritspåse.
  • Montering:

    • Kavla degen ca 2,5 mm tunn. Fodra 10 perforerade tarteletteringar, 8 cm i diameter, på en hålplåt med mikroperforerad silpat. Baka av i ugn på 180° ca 8 min. Låt svalna.
    • Fyll tarteletterna med kolan. Kyl så att kolan sätter sig. Toppa med äppelsalladen. Spritsa på äppelkräm och dekorera med bladguld och atsinakrasse.