Franskt, frasigt bakverk med calvadossmörade äpplen som bakas länge i ugn.  En klick citronmelissmetana förhöjer smaken.

Äppelmille-feuille med citronmelissmetana

Recept av Roland Persson

Franskt, frasigt bakverk med calvadossmörade äpplen som bakas länge i ugn. En klick citronmelissmetana förhöjer smaken.

Gör så här

    • Klä en avlång form med bakplåtspapper. Smält smöret och tillsätt calvados.
    • Varva äppelskivorna i formen och pensla med calvadossmöret på vartannat lager. Vira in formen i aluminiumfolie. Baka i ugn, 180° ca 3 tim. Ställ kallt i press över natten.
    • Baka smördegen i press mellan silpatdukar i ugn, 175° tills den är gyllenbrun och hård.
    • Skär ut en botten av smördegen till de bakade äpplena. Lägg äpplena på botten, pensla med smält aprikosgelé.
    • Kör citronmeliss i råsaftcentrifug. Vänd ner citronmelissjuicen och honung i smetana.
  • Vid servering:

    Servera äppelmille-feuillen med citronmelissmetana.