Det här är en spännande variant på Janssons frestelse, smaksatt med oliver och citronskal, som serveras portionsvis i ansjovisburkar. Perfekt när t ex julbordet serveras som bordsservering eller som en liten förrätt i en julmeny.

Ansjovis med oliver, citron och potatischips

Recept av Marie Skogström

Det här är en spännande variant på Janssons frestelse, smaksatt med oliver och citronskal, som serveras portionsvis i ansjovisburkar. Perfekt när t ex julbordet serveras som bordsservering eller som en liten förrätt i en julmeny.

Gör så här

    • Öppna upp burkarna men behåll locket på, häll av spadet i en bunke och dela ansjovisfiléerna på längden.
    • Fräs lök i smör i en gryta. Strimla potatisen i 2 mm jämna strimlor och lägg i grytan med löken. Tillsätt grädde och mjölk. Sjud tills potatisen är al dente.
    • Vänd ner ansjovis och oliver. Smaka av med ansjovisspad, rivet citronskal, salt och peppar.
    • Fyll upp i plåtburkarna, strö över lite ströbröd och gratinera i ugn, 250° till fin färg, precis innan servering. Toppa med några potatischips och plockad dill.